Friday, November 19, 2010

8 Things I Hate About You

solat-5-waktu
1.Ustaz yang tak jaga solat jemaah tapi sibuk tafsir ayat Al-Quran tentang hukum-hakam…pelik aku…
Aduh….korang bukan tak tahu,selagi tak jaga solat jemaah selagi tu sifat munafik ada dalam diri (rujuk hadith),sebab tu aku rasa fail bila ustaz yang gagal tafsir bab solat jemaah, tiba tiba boleh pulak tafsir ayat lain guna kepala otak dia…bukankah solat itu tiang ugama?sangkut bab solat, habis semua sangkut…..Dah! pergi belajar jaga solat jemaah,jika kamu seorang ustaz….bikin malu saja dapat title ustaz….


2. Perasan disalahkan…walaupun tak salah…
Orang yang ada sifat ‘perasan disalahkan’ adalah terdiri daripada mereka yang otak slow, lembab, cepat merajuk dan mudah beremosi…dan tidak sesuai menjadi teman hidup atau sahabat pena, sebab nanti kelembapan otaknya akan berjangkit dengan kita dan kita pun jadi slow gak,sebab Nabi dah pesan, kalau nak wangi, berkawanlah dengan penjual minyak wangi, dan kalau nak asap, berkawanlah dengan penjual arang, begitu lebih kurang..
Orang yang ‘perasan disalahkan’ biasanya ada penyakit hati yang kronik, sebagai contoh: bila dia sakit, dia akan tuduh ada orang bomohkan dia, padahal dia yang tak pandai jaga kesihatan atau yang lebih hakikat lagi, Allah nak uji dia untuk tambah iman, tapi sebab dah buruk sangka, jadi tambah dosa pula..
Atau bila orang masjid datang ziarah dia kat rumah sebab nak eratkan silaturrahim, terus marah-marah sambil berkata aku dah banyak ilmu ugama pergi dakwah orang lain, bodoh ke apa?



3.Bercakap tentang harta orang lain….
Aku menyampah dengan mereka yang begitu ghairah bercerita tentang harta orang lain, kereta orang tu mahal dan mewah bla bla bla.., rumah orang itu besar dan indah bla bla bla..,, gelang orang itu cantik dan berseri bla bla bla..,, isteri orang itu besar buah dada bla bla bla..,, hampeh semua!!!
Tanda orang yang miskin jiwa raganya adalah suka bercakap tentang harta orang lain.., dan itu tandanya korang cinta dunia, dan Tuhan marah korang bercakap tentang harta dunia, apatah lagi tentang harta orang lain, bukannya korang dapat faedah pun bila puji harta mereka, buat mereka riak dan korang dengki jerr… itu semua jalan ke neraka, banyak benda lagi nak diborakkan daripada bercakap tentang harta orang lain, baik korang bercakap tentang nikmat yang Allah bagi kat korang dan bersyukur.., tak payah menghinakan diri dengan berborak tentang harta orang lain…



3.Tengok sukan secara live…
Aku tak kan buang masa bangun malam tengok bola, atau pergi stadium tengok bola, atau sukan sukan lain, hidup ini singkat sahaja, apa salahnya jika tengok kat berita terus? Boleh terus nampak gol.., tak rugipun, aku suka sukan UFC, cukup tengok kat U tube.., tak payah nak buang masa conteng muka, beli tiket, pakai baju warna warni dan ponteng solat maghrib.., korang takde life ke? Atau korang takde next life?



4.Main game…sampai lupa akhirat….
Aku suka baca komik dan tengok kartun masa remaja dulu, bila tengok visual game, aku rasa memang tertarik dan berniat nak beli PS2, tapi tak.., aku tak terjebak dan tak tergoda langsung dengan semua jenis game, Tak kiralah PS2 ke, PS3 ke, X Box ke, malahan game bodoh macam solitaire pun aku tak main, aku tak terperangkap dengan benda benda yang betul-betul buang masa…, dari aku main game, baik aku main lari lari dengan kawan aku, takde faedah langsung susun daun terup sehingga keluar bunga api.., memang betul betul takde faedah!!



5.Beli harta dan hias harta dengan penuh membazir dan jatuh cinta pada harta sendiri…
Ini macam penyakit orang kapir yang takut mati, beli kereta dan hias kereta macam sampah dan jatuh cinta kat kereta sambil perasan kereta tu cantik, letak spoiler yang nampak bodoh, tampal stiker jenema kereta mahal luar Negara walhal kereta tu kereta buatan Malaysia, lepas tu cat kereta macam budak tadika baru dapat calour, lepat tu tulis type-R dan macam macam lagi aksesori bodoh.., dan bila memandu, perasan semua orang cemburu dengan mereka, aduh.., aku bukan cemburu, tapi aku kasihan.., oh! Alangkah ruginya umur mereka.., aku kasihan dengan kebodohan mereka menghabiskan masa..



6. Tengok drama bersiri…sampai menangis…
Benda yang tak dapat pahala ni tak elok diistiqamahkan, nanti jadi makruh dan takut takut lama-lama boleh jadi haram…, tak rugipun tak tengok drama bersiri.., terutama suri rumah, baik baca buku ugama dari habiskan masa tengok drama Indonesia yang banyak iklan.., dan aku dengar cerita, drama bersiri tu dibuat dua kali tayang, petang dan malam, dan ada orang sampai tengok dua kali petang dan malan, oh! Takde life ke?



7. Bercouple sebelum kahwin…
Nak bercinta boleh, diam diam sudah, dan jangan buat maksiat, tak payah nak tunjuk pada dunia yang korang ada awek, rakam gambar, letak dalam blog, dan perasan bahagia, aku cukup menyampah dengan mereka yang bercerita tentang awek atau pakwe mereka,Orang perempuan tak tahu ke?, yang orang lelaki kebanyakkan dalam bercinta, sangat berharap untuk terlanjur, siap bangga dan cerita kat kawan-kawan, dan akan tinggalkan perempuan bodoh tu, sebab lelaki rasa hebat dapat kendurikan orang perempuan.., jadi nak elak benda ni semua, tak payah bercinta, dan jika bercinta, diam diam sudah, dan takutlah pada Allah, kahwin cepat cepat..



8.Pak Pandir bodoh…
Kebanyakkan Pak Pandir adalah penyokong politik, mempunyai ciri ciri yang senang diperbodohkan, mudah percaya pada semua orang dalam parti dia, dan mudah diberi semangat serta rangsangan, lembik dan keperempuanan (kalau lelaki) dan hidupnya menyusahkan orang..
Kenapa menyusahkan orang? pertama: kemudah percayaan Pak Pandir pada semua cerita akan menyusahkan diri sendiri, senang diperbodohkan, itu semua kita tahu sudah, tapi bila Pak Pandir paksa orang lain untuk percaya apa yang dia percaya, ini yang bengang! Bengong dan hampeh!!!

Monday, November 8, 2010

Tiga Cahaya Di Hari Kiamat…

Di hari kiamat ada tiga cahaya yang berlainan :
* Cahaya yang pertama seperti bintang-bintang.
* Cahaya yang kedua seperti cahaya bulan.
* Cahaya yang ketiga seperti cahaya matahari.

Sebuah lingkaran halo menyelimuti Matahari, seperti terlihat di hampir seluruh wilayah Jakarta, Selasa (2/3) siang. (satrio nusantoro)

Apabila ditanya cahaya apakah ini ?. Lalu dijawab :
"Cahaya yang pertama ialah cahaya wajah-wajah manusia
yang ketika di dunia, mereka akan meninggalkan pekerjaan dan terus bersucidan mengambil air sembahyang apabila terdengar azan.
Yang kedua ialah cahaya wajah mereka yang mengambil
air sembahyang sebelum azan.Cahaya yang ketiga ialah cahaya mereka seperti matahari. Mereka di dunia sudah bersiap sedia di dalam masjid sebelum azan lagi."

Hari ini marilah kita sama-sama merebut cahaya ini.Hari ini kita sibuk dengan mengejar kemewahan dunia,student sibuk dengan pelajarannya,peniaga sibuk dengan perniagaannya,petani pula sibuk dengan pertaniannya.Tapi hari ini saudara/saudari sekalian sabagai seorang islam kenapa tidak sibukkan diri dengan beribadah kepada Allah S.W.T sedangkan itu tanggungjawab kita sebagai seorang muslim.

Hari ini,jangan cakap nak BELA ISLAM kalau…

  1. Selalu sembanyang dekat rumah bagi lelaki.Lelaki kena solat di masjid atau surau,dimana azan dilaungkan.
  2. Selalu lengahkan solat.Nie memang tidak bole pecaya,diri sendiri pun tidak dapat nak bela tapi nak bela islam
  3. Tidak solat langsung memang teruk,nak bela islam tapi tidak nak amalkan Islam.
  4. Kalau ilmu ada tapi tidak diamalkan.Nie memang rugilah,nanti di akhirat ilmu tu akan tuntut haknya terhadap orang ini.
  5. Pandai cakap,tapi tidak tahu buat.Orang nie pandai cakap dekat orang,tulis di blog,dan banyak lagi la tapi tidak buat.Orang macam nie memang sesuai kena buku lima aku nie.

P/s:Kefahaman agama beza dengan ilmu agama.Kefahaman agama kita dapat bila mana kita buat pengorbanan untuk agama,tapi ilmu agama kita dapat bila kita pergi belajar agama.Orang hari ini banyak ilmu agama tapi kuranag kefahaman agama sebab kurang buat pengorbanan untuk agama.Saya pula dua-dua kurang kefahaman dan ilmu agama.Istigfar aku….dan tolong doa untuk aku.Woha….

Thursday, November 4, 2010

Bidadari Syurga...Siapa tidak nak???

Sebuah kehidupan di Jannah yang penuh dengan kenikmatan yang tiada tara. Air yang terpancar dari mata air Kafur, Tsanim, dan Salsabil serta sungai-sungai yang mengalirkan air susu. Kemudian, para gadis yang elok nan rupawan berdiam diri di dalam istana-istana syurga, mereka tak kan pernah keluar melainkan menunggu para calon suaminya yang beriman ketika di dunia....subhanallah.

Kecantikan, keindahan tubuh, keanggunan, dan segala kelebihan yang dimilikinya tak bisa dilukiskan dengan kata-kata, tak mampu untuk digambarkan dengan pena-pena kita. Gadis perawan itu terjaga kesuciannya, tak pernah tersentuh oleh tangan-tangan, baik dari kalangan manusia maupun jin. Mereka adalah para wanita surga atau yang lebih kita kenal dengan nama BIDADARI.



"Sekali lagi, siapa pun tak dapat menggambarkan kecantikannya. Jangankan untuk itu, sekadar mengkhayalkannya saja kita tak berdaya. Namun kecantikan dan keindahan bentuk tubuhnya", Allah berfirman, "Seakan-akan bidadari itu permata yaqut dan marjan." (QS. Ar-Rahmaan [55] : 58).

"Di dalam surga-surga itu ada bidadari-bidadari yang baik-baik lagi cantik-cantik." (QS. Ar-Rahmaan [55] : 70).

"(Bidadari-bidadari) yang jelita, putih bersih dipingit di dalam rumah." (QS. Ar-Rahmaan [55] : 72).



"Dan (di dalam surga itu) ada bidadari-bidadari yang bermata jeli, laksana mutiara yang tersimpan baik, sebagai balasan bagi apa yang telah mereka kerjakan." (QS. Al-Waaqi'ah [56] : 22-24).


"Suci dan disucikan," sebagaimana firman Allah SWT, "Dan untuk mereka di dalamnya ada istri-istri yang suci." (QS. Al-Baqarah [2] : 25). 


Dalam riwayat Bukhari dalam Kitab Shahihnya, Rasulullah SAW bersabda, "Seandainya salah seorang dari wanita surga menampakkan diri ke bumi, niscaya akan bercahaya antara bumi dan langit dan niscaya antara bumi dan langit itu dipenuhi dengan bau wangi. Tutup kepala wanita surga saja lebih baik daripada dunia dan segala isinya." 
(Diriwayatkan oleh Abu Bakar bin Abi Dunya).


Do'a bidadari untuk para suami mereka di dunia, dalam Kitab Maraasilnya, Ikrimah meriwayatkan, "Sesungguhnya para bidadari berdo'a untuk para suami mereka saat para suami mereka masih berada di dunia. Mereka berkata : Ya Allah, tolonglah dia dalam menjalankan agama, hadapkan dia dengan hatinya untuk taat kepadaMu, dan sampaikan dia kepada kami, demi kemuliaanMu, wahai Rabb Maha Penyayang di antara semua yang penyayang".


Jadi wahai pemuda islam...bidadari syurga senang menanti di syurga...dengan rupa yang sangat cantik,akhlak yang sangat baik,servis yang terbaik.....woha....tidak dapat dibayangkan dengan pancaindera....subhanallah.Bila nampak meleleh air liur....istigfar aku!!!


Mungkin inilah bukunya yang aku baca........
P/S:Pernah baca satu buku di sebuah kedai buku di bandar Tawau,Sabah,dalam buku tu kata tugas pemuda syurga adalah memecahkan keperawanan bidadari syurga....masyallah,best giler.Tidak dapat terbayang macam mana la keadaannya tu.Jadi kalau nak memecah keperawanan bidadari di syurga,janganlah pecahkan keperawanan anak perempuan orang yang belum sah jadi istri korang.Yang dah sah jadi istri tu bolehlah.....Istigfar aku.....So,jangan lepaskan peluang nie,semua bole dapat jika semua orang berusaha keatasnya....Mulai saat nie,kita sama-sama azam....azam yang bulat untuk dapatkan bidadari syurga.Dan bidadari yang paling cantik sekali ialah Ainul Mardihah...hanya untuk orang yang syahid dijalan Allah S.W.T...Nak yang paling cantik juga....dasar lelaki....



Tuesday, November 2, 2010

Ketahuilah....Apa yang belum kita ketahui???



Ketahuilah, lelaki wajib taat kepada ibunya 3 kali lebih dari taat kepada bapanya. Bukankah ibu adalah seorang wanita?


Ketahuilah, walaupun lelaki menerima pusaka lebih berbanding wanita, tapi lelaki wajib menggunakan hartanya untuk menyara isterinya yang juga seorang wanita…


Ketahuilah, setiap kali wanita beranak.....setiap saat dia didoakan oleh segala haiwan, malaikat dan seluruh makhluk ALLAH di muka bumi ini, dan matinya jika kerana melahirkan anak di kira mati syahid dan dosanya diampun ALLAH sehingga ia seperti bayi yang baru dilahirkan…..


Ketahuilah, di akhirat kelak, seorang lelaki belum tentu masuk shurga sekiranya gagal menunaikan tanggungjawabnya terhadap 4 wanita iaitu: isterinya, ibunya, anak perempuannya dan saudara perempuannya.


Ketahuilah, isteri yang solehah, akan masuk shurga 500 tahun lebih awal dari suami, sedang suami masih berada di bawah arasy....


Ketahuilah, Seorang wanita boleh memasuki pintu Syurga melalui mana mana pintu Syurga yang disukainya cukup dengan 2 syarat sahaja: Suami redha dan Allah redha..


Ketahuilah, lelaki dalam shurga, akan datang beramai-ramai pergi ziarah Allah yang merupakan kemuncak nikmat..... tapi wanita, Allah sendiri yang akan datang menziarahinya..


Ketahuilah, Seorang lelaki perlu pergi berjihad fisabilillah tetapi wanita jika taat akan suaminya serta menunaikan tanggungjawabnya kepada ALLAH akan turut menerima pahala seperti pahala orang yang pergi berperang fisabilillah tanpa perlu mengangkat senjata. Subhanallah... sayangnya ALLAH pada wanita ......

So berbangga la menjadi seorang wanita....bukan jadi bunga yang rendah nilainya tapi bunga yang tinggi nilainya....bukan pasir jalanan yang bersepah-sepah tapi permata zamrud......"dunia ini adalah perhiasan,dan sebaik-baik perhiasan adalah wanita solehah"hadis riwayat muslim.....bukan wanita jalan,bukan wanita murahan,bukan juga wanita yang kaya,bukan juga wanita cantik tapi wanita solehah adalah perhiasan dunia.....


Persoalannya...
Adakah anda muslimah solehah???
Jadi,take care your iman,solat,akhlak dan pergaulan......insyallah anda adalah muslimah solehah itu....woha sentiasa....

Saturday, October 30, 2010

Berbaloikah Apa Yang Aku Buat???

Satu pertanyaan yang selalu tertanya dalam diri ini.....Dari hari ke hari,dari masa ke masa,detik demi detik.....dan seterusnya...sampailah aku naik kereta mayat dan masuk lubang kubur yang di gali oleh penggali kubur.....hehehe....


Berbaloikah apa yang kau buat ?Tanya Aku kepada Aku....




1)Berbaloikah tidur lewat empat tahun bagi engineering kalau perubatan enam tahun (lagi lama dari aku) sebab nak dapat result yang TIP-TOP setiap SEM.Tidur lewat sebab study  lepas tu esok solat subuh pukul 10 pagi....yang paling teruk subuh + zohor sekali...memang kejam betul la,study macam mana pun jangan lupa solat,bukan ilmu bagi pandai,yang bagi pandai Allah,jadi buat la hubungan baik dengan Allah....Apa kes semua nie?Aku selalu gak,tapi walaupun lewat macam mana pun tetap di buat...istigfar aku...
2)Berbaloikah meniru dalam exam atau test atau kuiz dan seumpamanya hanya nak dapat result yang baik.....Tiru dalam exam .....lepas tu dapat result highest dalam kuliah .....bangga diri.....Buat-buat terer depan member,kalau lelaki buat-buat cool depan awek.Kalau awek pula terus jadi rebutan...Wei,come on la?....guna la cara yang jujur sikit walaupun sikit jak.......walaupun lecture tidak nampak tapi Allah nampak tau.....Aku selalu juga buat time test dan kuiz tapi exam tidak pernah la,sebab jauh sangat.Tapi tidak pernah la dapat highest...aku pun pelik....tidak berkat mungkin.....tapi SEM depan nak berubah....azam...




3)Berbaloikah guna masa yang ada dengan perkara sia-sia.....mcm FB,YM,SKYPE,BLOG dan sosial networking yang lain.Alasan mcm-mcm dibagi....tapi semua hipokrit belaka sakit jak aku dengar.Ada yang kata nak berhubung dengan kawan lama la,ada yang kata nak berdakwah la....suda la terus terang jak ba?Yang lelaki guna untuk usha awek,tengok awek yang kiut-kiut,lepas tu send request....woha(Aku pun join gak)...yang tidak kiut tidak dilayan guna FB kawan la.....woha..yang perempuan pula post gambar,ambil gambar dari angle yang berbeza supaya jerawat batu kat muka tidak nampak,perut yang boroi tidak kelihatan,gigi yang kuning tidak nampak,ada pula yang pakai tudung labuh.....tu mesti nak declare alim la tu.....wei come la.....awek yang cun dan baik tidak post gambar kot(bagi aku la).....dorang tau wajah dorang hanya untuk  kumbang yang terbaik saja ......bukan kepada kumbang jalanan.....


Nie la buku yang aku photostst....
4)Berbaloikah beli buku photostat untuk study supaya dapat jimat duit.....Wei,come la?.....Aku pun beli gak photostat tapi sebab fakuiti aku lembab jual buku......adakah jual buku rujukan bila sem da nak habis?Aku da nak ambil Test 2,baru nak jual.....lawakkan....Tapi kes nie lain.....beli buku berkira nak mampus....tapi beli benda lain ada jak duit.....apa kes nie?beli phone baru ada pula duit,beli kasut futsal baru ada pula duit.....tapi bila cakap pasal buku...kedekut macam Haji Bakhil....belanja awek senang jak,kalau belanja member makan perggh.....berkira....seposen pun nak tagih lagi....


Cinta Monyet.....woha....
5)Berbaloikah hidup berpasangan atau senang cerita bercouple la,sebab ingin rasa dicintai dan menyintai....ayat nie memang tidak bole BLA.Ayat nie aku dapat bila aku tanya kawan  perempuan aku,tapi bukan girlfriend aku ya...Macam nak sembelit aku dengarAku pun  tidak pasti pasal nie sebab aku belum ada experience lagi,masih teruna lagi...woha...jadi malas nak ulas...Tapi aku tengok dorang macam happy jak,macam jelous gak.Tapi macam mana kalau ada yang meminati?..Ah... lantak la bujang lagi best..Pergi kuliah tidak mandi pun tidak apa?Mana ada yang kisah....betulkan...dan selamat dari zina...woha...



6)Berbaloikah study last minute,supaya formula tidak lupa time exam,fakta tidak lari dari ingatan.....Nie aku selalu buat.....woha..memang tension....stress pun ada...itu aku la..sebab aku bukan pelajar excellent mcm kamu yang lain....study last second tapi result pergghhh TIP-TOP.....tapi aku rasa cara nie memang tidak berkesan buat aku....jadi aku nak ubah dan haraf korang pun ubah la sekali....sebab aku dah buat servay.......dan aku temui satu realiti bukannya fantasi macam cerita Naruto ataupun One Piece.Aku temui pelajar Malaysia memang STUDY LAST MINUTE........tu la result yang dapat 4 flat tiap sem makin meningkat dan yang kena tendang keluar U pun makin  meningkat...


7)Berbaloi...apa lagi ya?......aku rasa dah banyak suda nie....kalau begitu suda la .......nak out dulu......lain kali aku sambung lagi...insyallah.....tapi aku haraf apa yang ada diatas nie tidak ada pada korang...cukup la ada pada aku sorang ....jadilah muslim dan muslimah yang terbaik...ingat pesan mak bapa....belajarlah jadi anak tapi bukan belajar buat anak....sebab belum sampai masanya lagi.....istigfar aku selalu...Exam 9 hari lagi...jadi doakan aku...ok...

Thursday, October 21, 2010

Tazkirah Buat Bakal Istri???

Tazkirah yang aku tujukan buat bakal isteriku dan semua member-member sekepala dan awek-awek lama yang bakal mendirikan rumah tangga....

Pada awal perkahwinan, aku telah bertazkirah pada isteriku supaya aku nampak berilmiah kerana perempuan memang suka pada lelaki yang berilmiah lagi beriman…

Kataku:
"Wahai sayang, awak tahu tak apakah rahsia di sebalik jari jemari abang ni?
(Tentulah isteri aku nak tahu, dan isteri mana yang tak suka pada suami yg bijak dalam tutur kata… he he he.saje jer aku nak tunjuk terer…)

Aku kata: wahai isteriku, lihatlah jari-jemari abang ini,(kasar, keras dan berkematu)
Jari ibu ni melambangkan ugama islam ataupun iman, merupakan jari yg terpenting sekali dlm ke semua jari-jemari, tanpa jari ini(insyaAllah) tak boleh nak suap nasi ke mulut, nak pegang pisau, nak hantar SMS, nak picit jerawat, nak tekan spacebar, nak itu dan ini, begitu begini bla bla.bla

Sebegitulah pentingnya iman pada hidup ini.. dan bila jadi mayat kelak baru kita tahu...  iman itu sangat penting!!!(sambil aku membuatkan isyarat 'good' dengan ibu jari..)


Jari telunjuk pula mewakili ilmu, contoh bila org tanya mana masjid?,Aku kata:Tuu, !Aku tunjuk dengan jari telunjuk(tak tau lah kalau korang tunjuk dengan ibu jari)

Mana binatang jahat tu?Aku kata: Tuuuuuuu…tunjuk dengan jari telunjuk menunjukkan ilmu yg ada dan bukan nak menunjuk-nunjuk… (lantak koranglah kalau korang nak tunjuk dengan ibu jari atau dengan mulut yang memuncung )

Isteri tanya: jari tengah ni mewakili apa pula bang?

Aku kata: Jari ni mewakili: (FU*K) jari nafsu, di gunakan untuk memuaskan nafsu(aku dah kabor dah, aku tujukan tazkirah ini hanya pada org yg dah kahwin atau nak kahwin untuk waktu terdekat… yang tak ada niat nak kahwin, main jauh-jauh..)

Sambung balik pasal jari nafsu atau jari F*CK ini…, biasanya jari ini bagi orang yang dah kahwin digunakan untuk membangkitkan ghairah sang isteri..(arghh, aku dah naik minyak), Sekarang cuba awak bandingkan, kelihatan jari ‘nafsu’ ni lebih tinggi dari jari ilmu, (jari tengah lebih tinggi dari jari telunjuk)

Ini bermakna walau camne terer pun ilmu ugama , nafsu tetap mendahului, sebab tu nabi suruh kahwin cepat cepat!!!, (tak tahulah kalau jari korang sama panjang,alien ke apa?) banyak cerita ahli abib yang tak kahwin dan ibadat pulak tahap wali, tapi bila datang perempuan, di pendekkan cerita di zinanya perempuan tu… nafsu mana boleh tahan beb!!! (Na’uzubillah)

OK, sekarang kita pergi pada jari manis, jari ini di ibaratkan sebagai seorang isteri yang manis.. isteri yang dapat meredakan nafsu shahwat lelaki..oh!

Bila kita renung akan jari manis ini, (eh,? dah ada cincin.. he he he), maka, kita dapati, jari manis dan jari ilmu akn mengapit jari nafsu…(jari manis dan jari telunjuk akan mengapit jari FUC*!!! ), maka nafsu akan terkawal… begitulah pentingnya iman, ilmu amalan dan isteri solehah!! (amin.. Ya rabbil a’lamin)

Dan jari anak mewakili isteri kedua, eh?! Silap, errr, ,mewakikli jari anak-anak kita(dah nama pun anak),
Nah!, maka sekarang kita lihat, inilah satu kehidupan yg sempurna, Sabda Nabi lebih kurang maksud: org yg berkahwin telah menyempurnakan separuh dr ugama…ustaz pulak kata;yg separuh lagi(5 jari) adalah rukun islam!

Wah wah wah, isteriku begitu mengagumiku, he he…bertambah respect dia pada aku…betapa berilmiahnya aku ha ha ha..(cubalah korang buat kat pasangan korang, jgn buat kat awek pula!, jangan menghampiri zina!)

P/s:Penulis belum kahwin lagi tau.......he he he.....jangan salah anggap pula......Ingat jangan buat kat awek pulak.Kalau istri tak apa....dibolehkan......

Monday, October 11, 2010

Apa bayi buat dalam perut ibunya???


Sebenarnya ada dua soalan, apa bayi buat dalam perut dan apa korang buat dalam dunia ni...

Untuk mengetahui apa yang bayi buat dalam perut, kita tanya seorang ibu (kononnya) yang di beri izin oleh Allah untuk bercakap dengan bayinya......

BERCAKAP DENGAN BAYI:

Ibu: Apa kabar kau?

Bayi: Kabar baik aku.

Ibu: Apa kau buat kat dalam tu?

Bayi:Aku duduk pusing-pusing sambil makan-makan.

Ibu: Ada apa kat dalam?

Bayi: Tak nampak apa-apa, gelap tapi nyaman, tidak sejuk dan panas, sambil makan-makan. Aku selesa di sini.

Ibu: Apa kau makan kat dalam tu?

Bayi:Makanan yang dihantar melalui tali pusat.

Ibu: Oh..Itu darah haid…agaknya.

Bayi: Apa itu darah haid.?

Ibu:.. Kalau ibu cakap pun kau bukannya paham..

Bayi: Cakap je lah..

Ibu: Perempuan kalau tidak beranak keluar darah haid, tapi bila dah mengandung darah haid dah takde, Allah tukar jadi makanan bayi ..ibu rasalah…agaknya....

Bayi: Tak faham aku..

Ibu: Kang ibu dah cakap….tadi....

Bayi: Tapi aku tak sedap hatilah, aku makin hari makin sukar bergerak, ada benda-benda tak berguna keluar dari badan aku dan menganggu aku.

Ibu: Patutlah kau duduk terajang-terajang, rupa-rupanya kau tak bebas bergerak..Itu adalah tangan dan kaki kau, kau tak perlukan kat dalam tu tapi bila kau keluar kau sangat-sangat perlukan tangan dan kaki kau tu..

Bayi: Ah tak naklah saya, baik saya gunakan zat tu untuk besarkan tali pusat. Boleh makan banyak sikit.

Ibu: Jangan begitu anakku, bila kau lahir nanti takkan ade doctor boleh cipta kaki untuk kau, kau akan cacat selama-lamanya…kau tak boleh naik basikal....

Bayi: Basikal tu apa?

Ibu:Itu adalah salah satu nikmat dunia, bila sampai masa nanti kau akan kena keluar dari perut mak, kau akan menagis terkejut…

Bayi: Baiklah mak…tapi saya tak takut kerana tuhan dah bagitau bila saya keluar nanti ada malaikat jaga saya.

Ibu: Malaikat? Siapa nama malaikat tu…?

Tuhan kata panggilah dia: BONDA.

Tammat…

Sekarang korang ikuti temubual aku bersama makhluk ‘engkau' iaitu manusia.....

BERCAKAP DENGAN ENGKAU:

Aku: Apa kabar kau?

Engkau: Kabar baik aku.

Aku: Apa kau buat kat dunia ni?

Engkau:Aku duduk pusing-pusing sambil cari makan..

Aku: Apa yang kau makan?

Engkau:Yang halal. Macam-macam ada: nasi ayam, nasi itik. Nasi goreng kampong….pun ada...sedap...

Aku: Oh..Itu makanan dari tanah.Akhirat nanti makan dari khazanah Allah..

Engkau:: Apa itu khazanah Allah..

Aku:.. Kalau aku cakap pun kau bukannya paham pun..

Engkau:: Cakap je lah..

Aku: Khazanah Allah ,makan dlm shurga kau niat je terus muncul, macam magik ler...

Engkau:: Tak faham aku..

Aku: Kang aku dah cakap….

Engkau: Tapi aku tak sedap hatilah ramai pendaqwah ganggu aku, mintak aku bagi masa 
dengar ceramah, tak bebas aku dibuatnya....aku rimaslah....

Aku: Patutlah kau lari-lari, rupa-rupanya kau rasa tak bebas bergerak. Diorang tu mintak masa supaya akhirat nanti kau tak rugi…bila kau tak solat, akhirat nanti takde kepala, kau tau?

Engkau:: ye ke ni,,,Ah tak naklah aku, baik aku gunakan masa tu untuk besarkan perniagaan aku. Boleh makan banyak sikit.....bole cepat jadi kaya-raya....

Aku: Janganlah begitu engkau…, bila kau dah jadi mayat nanti takkan ade org boleh tolong kau dalam kubur, padang mahshar, titian sirat…tak dapat shafaat nabi....kau tau....

Engkau: Shafaat tu ape?

Aku; Itu adalah salah satu nikmat akhirat, Nabi bagi kat org yg ikut sunnah dia...bila sampai masa nanti kau akan akan jadi mayat, baru kau tau...kau akan menangis terkejut…

Engkau: ah..mulalah nak daqwah aku tu.... aku sibuklah nak baca blog engkau ni baik aku pergi besar kan ‘tali pusat’ aku…....

Sign out….dulu....hehehehe

Disini solat, puasa, haji memang tak nampak manfaat, tapi korang akan dapat manfaatnya disana, akhirat yang kekal abadi…macam bayi, dalam rahim tangan, kaki, mana ada manfaat, bila dah beranak kalau cacat, cacat selama-lamanya, tali pusat yang paling sedap dalam perut mak kita jika bagi kat korang sekarang, muntah bueekkk, korang…tapi manusia hari ini sibuk besarkan ‘tali pusat’ hingga lupa pada perintah Allah…nauzubillah…...umat menderita....

Friday, October 1, 2010

Diari Syawal Ku.....

Alhamdulillah.....

Ramadhan telah pun berlalu.....tapi syawal pula nak habis suda nie....
Macam mana tu ya.....
Tu hang fikir la sendiri....hehehe.....
Minggu nie memang sibuk,banyak assignment kena hantar.....
Stress gila .....sakit kepala ku......
Tiap malam tidur lewat,sbb buat assignment....
Biasa la org bujang,buat last minute....
Ops...silap last second.....
Suda la balik  U lewat,kuiz dah banyak yg tertinggal....
PMP lg la banyak....
Haraf-haraf bole cover balik.....
Kalo tidak exam nanti kantoi la jawabnya.....
Walaupun dalam keadaan sibuk...
Tapi kawan-kawan banyak bantu aku...
Test 2  SOLIDWORK  tidak dapat jawab.....
Berpeluh-peluh nak jawab....
Nasib baik ada kawan mcm Nasir.....
Walaupun tidak bantu banyak....tp cukup membantu...
Tu la balik lewat lagi...
Cuti raya panjang-panjang lagi....
Baru kau tau langit tu,tinggi ka rendah...
Baru kau tau bulan tu jauh ka tidak....
Tawakal jak la....

Minggu nie assignment memang banyak....
Assignment FLUIDS buat sampai pukul 3 pagi....
Tapi bila nak hantar....
Lecturer tu kata “I can’t accept it”.......
Pergh....bila dengar jak ayat tu .....macam nak nangis.....
Tapi segan pula,sbb dah bujang....
Malu la kalau awek nampak.....
Hati nie remuk...
Remuk sangat...macam di langgar lori 10 tayar....
Buat penat-penat tapi tidak diterima....
Apa kes nie....
Tu la...lambat hantar lg....
Baru kau tau....bumi tu kecil ka besar.....
Baru kau tau....begini rasanya hidup membujang....
Tapi bukan aku seorg saja....rupanya hampir semua budak AUTO...
Haha..... lantak la apa nak jadi....
Aku tawakal jak la......
Tawakal lagi tp usaha tiada....
Apa kes nie.....
Apa cerita nie.....

Beginilah nie hidup bujang rupanya.....
Study sampai lewat malam....
Sampai solat subuh terbabas.....astagfirullahalazim......
Besa la belum ada istri nak kejutkan....
Kawan yang lain semua 2 kali 5......
Sama-sama syahid di tewaskan oleh syaitan laknatullah.....
Sedihkan.....hidup membujang....
Memang best ba......bujang nie....
Kata nak jadi student cemerlang
Nak jadi best student....dekat U.....
Nak Dean List tiap semester.......
Pommm lebih.....omomg kosong......
Buat keja last minute....
Test tidak dapat jawab.....
Assignment copy kawan punya.......
Lu fikir la sendiri....
Macam nie nak cemerlang......
Macam nie ka nak Dean List.......
Gigit jari la jawabnya.....
Putih mata la juga nampaknya.....
Nie masa depan awak.....
Jadi take care la ok....
Pandai-pandai la mau hidup....

Ingat pesan mak ayah kat kampong....
Ingat pesan saudara mara kat desa...
Ingat pesan tunang kat sebelah rumah....
Ingat pesan member sekampung.....
Apa dorang pesan.....
Mak ayah kata......
Jangan tinggal solat,belajar rajin –rajin,selalu solat jemaah,jangan lupa jaga akhlak...
Apa pesan saudara mara....
Jangan kuat main,jangan ikut kawan yg jahat,jangan boros....byk lagi la...
Tunang pesan....
Jangan nakal-nakal.....
Jangan nak menggatal.....woha....
Saya kan ada...hehehehe...betul-betul
Kawan cakap...
Belajar sungguh-sungguh,dakwah sungguh-sungguh.....
Pegang dua benda nie jak...
Insyallah berjaya.....
Aku ingat pesan  semua....ok.....
Sayang semua.....

Sebelum nak tutup entry ni.....
Nak bagi conclusion untuk semua....
1.jangan buat keja last minute.....sebab masa tu pedang
2.jangan study sampai lewat malam....nanti bangun subuh lewat...
3.jangan  ada awek.....nanti kantoi study
4.jangan ambil cuti raya panjang sangat......nanti assigment bertimbun
5.jangan layan sangat nafsu tu......nanti mcm syaitan....
6.ingatlah orang tersayang walaupun anda ada di mana sekalipun

Raya Di Pahang....woha...

P/s:Aku belum bertunang lagi la...masih bujang...
      Walaupun keinginan tu ada...tp di simpan dulu...woha..
      Demi kebaikan sejagat dan seantero dunia.....
P/s:Kepada budak Automotif, jangan la wei.....buat kerja last minute....
       capek(penat) aku geng......buat kerja last minute.......
      

Sunday, September 26, 2010

Remaja Dan Seks??

Seks!!!
Satu dari nikmat hidup…, banyak manusia jadi gila kerananya, ada yang bergaduh, berbunuhan, malahan berperang kerana seks!!!
Ada juga yang jadi hamba seks...kesiankan...
Dan tak kurang juga yang dicampakkan ke dalam neraka kerananya.. oh tidak....


Hari ini jika korang  rajin cubalah semak akhbar dan berita, begitu banyak sekali kes zina, sumbang mahram, gangguan seks, seks oral, liwat, bersekedudukkan, buang anak, rogol-bunuh-bakar!!


Sehingga tak tercapai akalku..isk….isk.

Daripada yang suka sama suka hinggalah kepada yang suka suka, yang mula mula tak suka sehingga jadi sukarela, yang agak suka sehingga yang suka setia, apa dah jadi ni?

Masyarakat jadi huru hara, anak tak tahu nak berbin dan berbintikan siapa, penyakit kelamin dan doktor sakit puan semakin kaya, HIV positif, Siflis, maruah  tergadai, keturunan tercemar, lahir anak-anak yang cenderung kepada maksiat, dosa dan noda .



Seseorang telah jumpa Nabi Muhammad SAW dan mintak izin untuk berzina, sahabat lain ingin membunuhnya sebab lantaran kekurang ajarnya kepada baginda lalu nasihat baginda lebih kurang maksud:
Sukakah kamu jika orang berzina dengan ibumu?
Sukakah kamu jika orang berzina dengan adikmu?
Sukakah kamu jika orang berzina dengan isterimu?
Sukakah kamu jika orang berzina dengan anakmu?


Sahabat itu menyatakan tidak suka sama sekali....

Lalu Rasulullah bersabda(lebih kurang maksud) :
Begitu jugaklah orang yang kamu nak zina itu, dia adalah seorang anak, seorang ibu, seorang adik, seorang isteri (lebih kurang maksud-tak sama macam Nabi sabdakan, tapi maksud sama)

Lalu Nabi SAW letakkan tangannya yang mulia di dada lalu berdoa untuk hamba Allah tersebut..

Sahabat ini terharu, ketika perasaan untuk berzina memuncak dalam dirinya lalu dengan iman yang masih ada telah pergi minta izin dengan rasulullah untuk berzina, sahabat yang lain ingin membunuhnya, tapi baginda SAW telah menasihati dengan hikmah dan berdoa untuknya.., sehingga berkata sahabat ini:

“Sejak hari itu, tiada yang lebih aku benci daripada zina”

Namun, dewasa ini, kita orang islam mengaku benci zina, tapi tidak dapat tidak, kita tak dapat mengelak dari zina…., di jalanan kita terdedah kepada segala macam bentuk pra zina.., malahan di mana sahaja!!!
Kes zina telah menular ke seluruh cerok kampong, ke gugusan felda, ke celah-celah bangunan sekolah, ke IPT, ke balai polis, ke kem tentera, ke Universti, malahan sampai ke masjid!!!


Nauzubillah?
Kenapa semua ini terjadi?Owh tidak........bahayanya nafsu ini.....


sumber:keretamayat.blogspot.com

Thursday, September 23, 2010

Belajar Ugama dari Blog??

Apa pendapat korang mengenai belajar ugama melalui blog?

Sebenarnya kita akan masuk shurga bila kita mendapat Taufik dan Hidayat dari Allah.

Apa itu Taufik?

Apa itu Hidayat?

Pemain badminton negara Indonesia ke?(Taufik Hidayat)

Taufik ni adalah "kesedaran" yang Allah datangkan pada kita...Manakala Hidayat pula akan datang bila korang buat usaha atas kesedaran...

Allah akan bagi "kesedaran" dengan bermacam-macam cara,melalui blog boleh, TV boleh, tengok langit boleh, sakit, bini lari, dengar ceramah ugama, dengar lagu, kemalangan,muflis,gagal exam,awek lari, dll...

Tapi korang haya dapat kesedaran belum dapat hidayat lagi,jadi untuk dapat hidayat korang kenalah lapangkan masa buat pengorbanan untuk usaha atas kesedaran korang....

Faham tak nie?
Hari ni ramai orang sedar penting sembahyang berjemaah tapi tak dapat datang masjid kerana tak buat usaha atas kesedaran....
Ramai perempuan sedar tutup aurat penting tapi tak dapat tutup aurat kerana tak dapat hidayat sebab tak buat usaha atas kesedaran tu...

Orang yang tak buat usaha atas kesedaran.,lama-lama Allah akan tarik kesedaran tu sehingga dia jadi tak sedar yang dia tu berada dalam kesalahan...
Maka dia kan kata "Aku pergi  sembahyang di masjid buat apa?Aku bukan nak pahala 27 kali ganda, aku nak Allah, solat kat rumah pun boleh ba..." atau "zaman bila tutup-tutup ni, rimaslah !!!)”.

Maka jadilah percakapan mereka tu percakapan orang-oragngyang jahil(bodoh !) dan sombong.

Satu cerita...Cuba baca dengan penuh penghayatan..

Pada satu malam dekat kubur jam 2 pagi...suasana sunyi, dari jauh bunyi anjing ketakutan..dan kucing berkelahi, tiba-tiba kubur merekah, keluar bau yg busuk dan munculah mayat perempuan dengan kain kapan yang kekuningan merangkak menuju ke arah korang...sebelah matanya jatuh..dan giginya agak 'jo' serta darah hitam pekat mengalir dari mulutnya macam jo-on...dalam drama korea tu....

Apa perasaan korang? seram tak? tentulah tidak sebab korang baca depan komputer waktu kerja ramai orang, cubalah baca cerita hantu ni kat kubur kampung nenek korang waktu malam sorang diri jam 2 pagi...baru baca "pada satu malam..." dan terketar-ketar...meremang bulu roma,bulu dada, tempurung lutut berlaga...

Begitulah jugak dengan hadith nabi atau nasihat ugama...setakat baca internet, mana nak datang kesannya...korang sedar tapi takde kesan,cubalah pergi majlis ugama kat masjid dengar ustaz cakap "semua orang akan jadi mayat..." meleleh air mata insaf...sebab itulah org alim mintak kita hidupkan bacaan hadith kat masjid.

Jadi tujuan aku menulis dalam blog ini bukanlah nak berdaqwah ke apa sebab ni bukan cara Nabi, korang mungkin dapat kesedaran tapi hidayat akan datang bila korang buat usaha atas kesedaran korang..., aku cuma menulis apa yang terbuku di dada, aku luahkan ketidakpuasan aku pada orang yang memutarbelitkan ugama. sebab pakar sakit jiwa pernah bercakap kalau tak luahkan apa yang terbuku di hati korang maka korang boleh jadi sakit gila babi tahap kritikal...kan parah tu....

sumber:keretamayat.blogspot.com

Tuesday, September 7, 2010

No Women No Cry???



Adakah kerana masyarakat hari ini kurang pendidikan seks?
Tahukkah korang tentang pendidikan seks?


Dah lama aku dengar desas-desus dan  ura-ura untuk mewujudkan pendidikan seks di sekolah, tapi apa sudah jadi pada cadangan itu?
Telah wujudkan?
Serius, aku tak tahu, jika sudah wujud, apakah silibusnya?
Adakah  titik inzal juga akan di masukkan ke dalam silibus?

Baru baru ni masa aku ‘jalan-jalan pergi makan’ aku nampak ada anak-anak gadis yang pakai T-shirt yang bertulis ‘I'm seks Education”.


Dahsyat..., dan dahsat juga untuk mata aku yang sempat membaca tulisan di baju anak dara..oh tidak!!


Hmm, betulkah anak dara? Zaman sekarang nak cari anak gadis yang betul-betul berdara, bagaimana?
Akupun tak tahu,tapi  kalau korang baik! !                                                                 I

InsyaAllah korang akan dapat pasangan yang baik…


Maka kali ni, aku yang belum berkahwin, nak nasihat sikit kat orang perempuan terutamanya, kerana secara amnya merekalah punca segala zina…
Al maklumlah,
wanita itu adalah senjata syaitan..


Maka korang orang perempuan, kena beringat, jangan sampai setan jadikan korang sebagai ‘senjata’..mereka....
Aku bila terpandang wanita yang cantik dan seksi, yang memakai baju yang nampak ‘lurah neraka’ di jalanan berkata
“oh tidak!! Kasihan kepada senjata setan ini…, lalu tundukkan pandangan dan membaca doa terlihat perempuan”
(jauhilah aku dari fitnah wanita dan azab kubur)



Nampak beriman dan baik aku kan? Huh, cuba wanita cantik macam Sonale Bandre ataupun Paris Hilton goda aku di tempat tertutup, kat luar hujan lebat,, huh! !meremang bulu janggutku, tercabut  kopiah, dan masuk neraka aku agaknya.. nauzubillah!!


Aku berlindung dari ujian godaan seks..oh!!


Aku sekarang ni pun ada adik perempuan, bila besar jadi senjata syaitan jika aku tak didik betul betul.., bahaya-bahaya.. (kepada Allah aku memohon pertolongan)


Untuk pengetahuan korang wahai orang perempuan sekalian, orang lelaki boleh naik nafsu untuk bersetubuh adalah pada bila bila masa dan mampu stim dengan alasan yang simple sahaja, so korang kena jaga betul-betul bila berurusan dengan orang lelaki, mereka orang lelaki ni, dengar suara orang perempuan dah naik stim, belum lagi bab tengok, tak tengok, just imagine pun boleh stim, kalau korang bagi peluang pada lelaki untuk pegang korang, bersedialah untuk masuk neraka dunia dan neraka jahanam!!!


Dan ada orang lelaki yang boleh inzal just dengar suara perempuan dalam telepon.., so korang orang perempuan bila dah bergayut lama lama dengan lelaki apa akan jadi? Huh !!dan bila masuk cerita bab dalam  kain, jadi senjata setanlah korang .....nauzubillah..


Aku tahu kerana aku lelaki dan hidup dengan lelaki lelaki gila meroyan dan gersang…oh!!, dan lelaki bila dah stim, kemaluan menegang, dalam masa yang agak lama, jika tak di pancutkan air mani, maka testis atau telur lelaki akan rasa ‘senak’, dan pada waktu ini keinginan untuk mencari lubang untuk di pancutkan air mani meningkat dengan dahsyatnya…, masa tu otak lelaki jadi tak waras, tak boleh tidur.

Masa tu jika ada iman, masih boleh buat buat sibuk dengan berzikir atau baca Al-quran atau buat-buat sibuk…, bagus jugak perasan sibuk ni....


Dipetik:Apa Itu Imun-Iman?,keretamayat.blogspot.com

Friday, September 3, 2010

Bagaimana nak Imunkan Iman kita ???

Ada seorang kawan  bercerita kisah dia pergi ala-ala Rehlah atau khemah Ibadat, sound like that la,dengan niat untuk mendekatkan diri kepada Allah, apatah lagi di anjurkan oleh para ustaz dan ustazah..

Tetapi perempuan itu keliru kerana ada beberapa aktiviti yang mushkil seperti mandi sungai lelaki & perempuan, walaupun tak bercampur tapi dekat jugak, lepas tu main sukan dan ustaz jadi penonton, kemudian ada permainan ala-ala explorace, cari jawapan tentang ugama islam sambil mengejar masa dan merentas desa, tinggal solat jemaah dan buat aktiviti yang kelihatan seperti pengakap melepaskan rindu zaman perkemahan..

Lagipun aktiviti itu di buat kat tempat jin bertendang iaitu tepi sungai dalam hutan, tepi pantai atau atas gunung...

Aku tak nak ulas lebih lebih, sebab ustaz dah anjur, siapalah aku untuk pertikaikan keputusan ustaz-ustaz itu, cuma kalau bini atau awek aku yang nak pergi memang aku larang, dan kalau ustaz tu ajak aku dan sedia bayar duit pun aku tetap akan fikir panjang, dan keputusannya aku tak nak pergi..

Kenapa? Kerana aku rasa teknik itu bukannya dapat mengimunkan iman aku, lebih kepada nak berseronok aku rasa, atau berkelah dengan nama islam, mungkin mereka tinggal solat jemaah sebab musafir kot..(aku bersangka baik)

Semoga lepas mereka pulang dari khemah ibadat-rehlah itu, dapatlah mereka jaga solat jemaah bagi lelaki, dan dapat solat awal waktu bagi perempuan, barulah berbaloi masuk hutan tiga hari tiga malam kena gigit nyamuk pula tu..

Berbalik kepada tajuk kita, Bagaimana kita nak Imunkan Iman kita?

Bagaimana kita nak buat supaya iman kita tidak terkesan dengan godaan dan suasana, yang paling takut bila dengar berita anak-anak muda dah murtad di sini sana..

Memang benar, Allah akan uji iman kita, Allah akan uji itu ini begitu begini, namun akhirnya, mereka yang kuat imannya atau memang telah berjaya mengimunisasikan iman mereka, merekalah yang akan berjaya di dunia dan di akhirat..

Orang yang imun imannya, apabila datang ujian dalam bentuk Takhta, Harta, dan Wanita, masih selamba cool tolak semua itu dan teguh taat akan segala perintah Allah..

Orang yang imun imannya, apabila dengar Azan akan dapat segara ke Masjid walaupun sakit, sibuk, penat dan sebagainya...

Orang yang imun imannya, apabila datang dakyah yahudi, tidak terkesan untuk memperbaharui strategi dengan menghalalkan bidaah lalu musnah di telah ego perasan betul..

Bila kita tengok sejarah, akan terzahir sifat sahabat yang telah imun imannya sehingga langung tak terkesan dengan ujian dalam bentuk Takhta, Harta, atau Wanita, mereka masih selamba cool tolak semua ujian itu dan teguh berpasak dengan segala perintah Allah..

Ada riwayat mengatakan, sekiranya Shurga dan neraka di zahirkan di hadapan mereka, iman mereka sudah tidak naik lagi dan sudah tidak turun lagi kerana Iman mereka telah mencapai tahap tepu, telah mencapai tahap kesempurnaan pengimunasikan, pendek kata, telah imun iman mereka..

Jadi, persoalananya, bagaimanakah mereka telah berjaya mengimunkan iman mereka?..

(sila jawab sendiri, korangkan pandai..dan perasan pandai)

Berbalik kepada generasi zaman sekarang, terutama anak-anak muda, iman antara mereka sudah banyak yang rosak, hanyut dan ada yang murtad di sini sana, apabila masalah ini di bawa kepada bijak pandai islam maka berbincanglah mereka untuk mengatasi masalah ini, namun sehingga ke hari ini, masalah masih tidak selesai kerana mereka nampaknya belum lagi menemui kaedah vaksinasi yang betul dan berkesan dalam proses mengimunisasikankan iman anak-anak muda zaman haru biru ini...

Errr, mungkin iman mereka pun belum imun?, (aku berburuk sangka, aku sendiripun belum imun iman aku..oh tidak...)

Kenapa aku berkata begitu? Kerana aku kecewa dengan cara bijak pandai islam dalam menyelesaikan masalah ini.., kaedah yang korang sediakan terhad dan perlu kepada kos,..

Tolonglah bagi jalan penyelesaian yang mudah dan betul...

Bila masalah anak muda ni di bincangkan oleh islam politik, kata mereka, untuk selesaikan masalah ini perlu kepada pemimpin islam, untuk dapat pemimpin islam kena ada negara islam, untuk dapat negara islam kena sertai pilihan raya, kena ada wang pertaruhan, kena belanja besar beli bendera tampal poster, kena kutip derma ketika ceramah, kena kempen siang malam.. bla bla bla..

Helloo, Dah lima tahun (50 tahun sebenarnya) tak menang juga, macam mana ni bang?
Iman kami belum di imunisasikan lagi, dah parah dah ni, solat jemaah tinggal, solat kat rumah pun dengan malas, al quran tak beberapa suka nak baca, macam mana ni bang? Nak kena buat lagi ke semua itu, tak de cara lain ke, yang betul dan berkesan?

Tolonglah bagi jalan penyelesaian yang mudah dan betul...

Nak kena buat parti, nak kena ada musuh parti, kan payah tu,.. sekejap!, aku tak kata korang kena stop parti, teruskan apa yang korang rasa betul itu, namun dalam peroses menyelamatkan anak muda dan diri kita ketika ini, dalam proses imun iman, masih perlu pada alternative yang mudah dan betul, bukan dalam bentuk janji apabila menang, kami tak perlukan janji pilihanraya....,

Dan kami tak perlukan huru hara.., The Earth is very dangerous right now, hurry back to Moon!

Tolonglah bagi jalan penyelesaian yang mudah dan betul...

Kalau korang buat Rehlah atau kem ibadat dalam hutan, boleh tak makcik dan pakcik ikut? Boleh tak OKU ikut, mereka pun nak tingkatkan iman.., jangan nak tingkatkan iman seorang-seorang jak....,boleh tak?

Itu satu hal, ada jugak bijak pandai yang nak selamatkan anak muda ni buat program yang agak replies, tapi kena belive it.., program ni agak mahal belanja dan agak terhad peluang menikmatinya, dan tak nampak hasil yang di kehendaki dari sudut akhirat, anak muda di suruh ronda malaysia naik motor, atau pergi terjun kat kutub utara , atau kena pergi berenang keliling dunia ke apa, tapi lepas balik kem motovasi ke apa, bagaimana pula hasilnya, sudahkah iman mereka di imunkan?
Kita risau masa mereka yang berharga habis begitu sahaja, dan kita anjur program yang boleh mengharumkan nama negara, itu cerita lain, tapi dari sudut ugama, apa kita nak buat? Iman kami belum di imunisasikan lagi, dah parah dah ni, solat jemaah masih selamba tinggal, solat kat rumah dengan malasnya, al quran memang tak suka baca, macam mana ni bang? Nak kena buat lagi ke semua itu, tak de cara lain ke, yang betul dan berkesan?

Tolonglah bagi jalan penyelesaian yang mudah dan betul...

Cara yang lebih mudah daripada jadi bisnesman, tak payah buat pinjaman MARA, bukak bisnes ke tanam ladang, mohon subsidi itu ini, yang lebih mudah, yang lebih berpeluang untuk di buat oleh semua peringkat umur, pakcik asrto pun boleh joint...

Nak kena masuk sekolah pondok? Kami semua ada kerja, ada anak bini.., nak pergi Azhar, ada antara kami yang buta huruf, buta warna dan buta hati, nak buat camne ni bang?

Kalau yang ada ijazah tapi masing menganggur pula, bimbangkan masa depan mereka, Kerajaan bagi peluang sertai program Skim Latihan Graduan, di bayar RM500.00 sebulan.., semoga mudah dapat kerja lalu mencerahkan hari tua..

Namun, itu bukan masalah utama, kerana hakikat masalah utama anak anak muda kita yang sebenar bukan hanya pada hari tua mereka, tapi adalah masa hari mereka jadi mayat!



Dipetik daripada:Apa itu Imun-Iman?,keretamayat.blogspot.com

Tuesday, August 31, 2010

Ada Apa Pada Sahur,Buka Puasa Dan Solat Terawih? Ada Apa Ya??

Sahur ba dia....hehehe


Dalam kedamaian sahur, dan kedinginan sepertiga malam, setelah selesai melabuhkan tahajjud dan kini tenang menjamah makanan …, di sebalik semua nikmat berugama ini, tidak terhintung banyaknya telah mengalir akan air mata dan darah para kekasih Allah…

Mungkin kita terlupa pada isteri Nabi Musa a.s yang kesejukkan di bawah kaki bukit Tsur, bersama anak-anaknya, yang tabah menunggu suami serta ayah mereka, yang telah pergi mengambil api dari puncak bukit, tapi suami yang di tunggu tak muncul tiba, kerana hakikatnya si suami sudah di lantik menjadi Nabi, dan bermulalah sebuah pengorbanan dalam mencari nikmat berugama..…

Iftar in Jamaah...memang best..

Dalam kemeriahan kita berbuka puasa, sedang asyik menjamah makanan dan menjamu selera…, di sebalik semua nikmat berugama ini, tidak terhintung banyaknya telah mengalir akan air mata dan darah para kekasih Allah…

Barangkali kita terlupa pada Isteri Nabi Ibrahim a.s yang kepanasan dan kehausan, serta kelaparan dan keletihan dalam mencari air di Lembah Safar dan Marwah.. sedang anak masih dalam susuan, lalu tinggalah dua beranak di lembah Mekah tanpa suami di sisi kerana suaminya sedang berkorban dalam mencari nikmat berugama…

Solat anak muda.....

Hari ini kita bersolat berlangitkan kipas syiling, dan berdiri di atas karpet yang lembut lagi tebal, serta masjid yang sungguh indah saujana mata, di sebalik semua nikmat berugama ini, tidak terhintung banyaknya telah mengalir akan air mata dan darah para kekasih Allah…

Mungkin kita terlupa pada Summayah r.aha yang di tombak di kemaluan kerana ugama ini, atau keluarga Yassir yang mati di seksa, atau Nabi zakaria a.s yang di gergaji dan juga Nabi Yahya a,s yang di pancung, semuanya kerana ugama!

Nampaknya, demi ugama, Allah sanggup melihat kekasihNya terkorban dan di korbankan....

Dalam kemeriahan kita semua berbuka puasa, makan bersama kicap cap ‘Bilal’ penyedap rasa, sebenarnya kita telah terlupa pada Bilal bin Rabah yang hidup di seksa, di jemur di padang pasir sedang di dadanya di pasak dengan batu sebesar raksasa, saban malam di cemeti bergilir-gilir pula...

roti khebbab....ana tak pernah makan pun

Tak lupa juga akan kita yang berbuka dengan roti Khebbab yang enak dan menyelerakan, danging panggang dan roti pital yang empuk.., sedang Khabbab bin Alarat r.a telah di seksa kerana ugama ini, beliau di seret atas bara api sehingga lemak dan darahnya telah memadamkan bara api.. semuanya kerana ugama.... berkorban dalam mencari nikmat berugama…!

Dalam kedamaian sahur, dan kemeriahan berbuka puasa, serta rukuk dan sujud yang merehatkan jiwa, di sebalik semua nikmat berugama ini, sebenarnya, tidak terhintung banyaknya telah mengalir akan air mata dan darah para kekasih Allah…

Kekasih Ku